Web Api Nedir, Nasıl Kullanılır?

Api (Application Programing Interface) ; yani bir uygulama geliştirme arayüzüdür. Sahip olduğumuz Service ya da verileri dış dünyaya açarak başka uygulama ya da platformların kullanımına sunmak için belirli kurallar dikkate alınarak tanımlamalar yaptığımız arayüzdür.

Asp.Net Web Api 

  Farklı türlerde sayısız client yani browsers, mobile phone, tablet, bilgisayar vs. , tarafından consume edilen HTTP protokolü ile haberleşebilen servisler oluşturmak için kullanılan bir frameworktür. Asp .Net MVC ile routing, controllers, action results, filter, model binder vs yönlerden benzerlik gösterir lakin MVC Framework^ünün parçası değildir. Asp .Net Web Api Core, Asp .Net' in parçasıdır. MVC ya da diğer web application türleri ile birlikte kullanılır. Tüm bunlardan bağımsız olarak da kullanılabilir.


Peki Neden Asp .Net Web Api yi  Kullanıyoruz? 
 
   Teknolojinin hızla ilerlemesiyle beraber şirketler müşterilerine ulaşmak için artık web siteleri ile ulaşamayacaklarının farkına vardılar. Çünkü artık insanlar, akıllı telefonlar, tabletler kullanmaya başladırlar.

   Bu yüzden firma ya da uygulamayı geliştiren kişiler müşterilere hızlı bir şekilde ulaşmak adına servisleri ve sahip oldukları verilerin bir kısmını browser lar ya da internete bağlanan akıllı cihazlar tarafından consume edilmeleri için Api geliştirmelri gerekir. Api' ler yapısından dolayı programlama dillerinin hepsinde ortak görülmüş medya tiplerini (XML, JSON vs.) response olarak alır. Parse işlemlerinden sonra çok kolay kullanır.

  Sahip olduğumuz veri ya da servisleri birçok farklı cihazlarda kullanıma sunmak için expose edebilmemizi sağlayan bir framework tür. RESTful servisler inşa etmemizi sağlayacak açık kaynaklı platformdur. HTTP protokolünün bütün özelliklerini kullanır. Değişik cihazlar için config ayarları yapmamıza da gerek kalmaz. Request i yapılırken dönmesi gerekli Respose nin XML ya da JSON formatta olacağını client ' ın seçimine bırakılmış nedeni de birden çok medya formatında response döner.


Web Api Özellikleri Şunlardır:

  1. HTTP, Get, Post, Put ve Delete metodlarıyla çalışır. Yani CRUD işlemleri yapabilir.
  2. Response de HttpStatusCode ve Accept Header parametreleri vardır.
  3. Response ler kullanıcının istediği türde formatlama imkanı sunar.
  4. Bir uygulama içide ya da IIS üzerinden host edilme imkanı tanır.

Bir web servisine ihtiyaç duyuluyorsa ayrıca soap a(internet üzrinden küçük bilgileri ya da mesajları aktaran protokoldür. Bunun mesajları çoğunlukla XML formatında ve HTTP protokolü kullanılarak gönderme işlemi yapılır. Bazende TCP/IP protokolü ile gönderimi sağlanır. Google soap kullanır. ) (Rest: istemci (client)ve sunucu(server) arasında veri alış verişinin basit yoludur. Veri alış verşini XML, text, JSON formatların yapabilme imkanı tanır. Esnek yapıya sahip Soap gibi katı değildir yani sadece XML formlatı olmak zorunda gibi bir kuralı yoktur. Mimarisinde HTTP metodlarından faydalanılır. Delete, get, post, put. Yahoo servisleri rest kullanımına örnek şirkettir.)(NOT: Güvenlik ön planda ise Soap, Eğr data boyutları bizim için önem arz ediyorsa Rest, çünkü Json kullanarak küçük boyutdaki verilerle işlem yapar ya da uygulamamızın daha hızlı çalışması için Rest, daha fazla destek için Soap kullanmamız daha mantıklı olur. Çünkü Soap kaynakları daha fazladır.) ihtiyaç duyulmuyorsa web Api yi seçmeliyiz ya da geliştirme süreci WCF deki zahmetli değil. HTTP tabanlı olduğundan RESTful servisleri geliştirmedeki on numara yoldur.Açık kaynaklı olduğu için sürekli geliştirilir. Bunlardan ötürü web api tercih etme sebebimizdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar