TCP Protekolü

  TCP/IP : Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece biryerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir haberleşme protokolüdür.

  Bir bilgisayar ağında kullanılan protokoller ne olursa olsun aslında bilgisayarlar fiziksel adresleri ile birbirlerini tanır. Bu fiziksel adres ağ kartı veya ağa bağlanmayı sağlayan herhangi bir donanım içinde hiçbir şekilde değiştirilmesi mümkün olmayan 48 bit olan bir numaradır. TCP/IP protokolünde diğer bilgisayarlardan farklı olarak her bilgisayar bir IP numarası alır.
 
  Görünüşü 194.62.15.2 şeklindedir. İnternette bulunan her bilgisayarın kendine ait bir IP numarası var ve yalnız ona aittir. IP adresleri 32 bitlik düzendedir. Lakn kolay ounması için 8 bitlik 4 gruba ayrılmıştır.
 
  İnternetde veri alış verişi yapan alıcı ve göndericiyi tanımlamaktadır. Veriler gönderilirken mutlaka gönderenin IP adresini taşır. Alıcının  adresi de adresteki domain adrese göre çözümlenir ve
gönderilir.

  Ip adres yapısının iki bölümü vardır: 1- Bilgisayarın bağlı olduğu özel bir ağın numarası 2- Blgisayarın özel numarası. Veriler dolaşım sırasında router denilen yönlendiricilerden geçer ve sadece bu özel numarasına bakılır. IP adresleri a, b, c, d, e sınıflarına ayrılır. A sınıfı adresleri ilk oktet ile belirlenir ve 2 ile 126 arasında olmalı. Örneğin 125.0.0.0 A sınıfı bir IP dir. Aynı şekilde B sınıfı da ilk iki oktet ile belirlenir. 129 - 91 arasındadır. C sınıfı ise ilk 3 oktet ve ilk okteti 192 ile 223 arasındadır. D sınıfı ve E sınıfı IP ler ise kullanılmazlar sadece test amaçlıdır.

  Örneğin, siz ISS a telefon hattı ile bağlandığınızda ISS nin ağına dahil oluyorsunuz. Daha evvel alınış olan IP adresi havuzundan size bir IP adres veriliyor. Mesela IP adresiniz 195.63.15.3 ise ISS nizin aldığı IP adresi sınıfı C dir. Yani ilk 3 oktat içinde bulunduğunuz ağı, sondaki oktat ise sizin bilgisayarınızın o andaki adresini temsil eder.

TCP:
  Veriler küçük paketlere ayrılıp gönderilirken değişik yollardan, değişik sıralarla gönderilir. Bu paketlerin sıralanmasını sağlayan protokolün adı TCP(Transmission Control Protocol) dir. Mesela: bize gelen herhangi bir veri önce paketlere ayrılır. Bu paketleme ,şlemlerini gerçekleştiren TCP aynı zamanda bu paketleri doğru sırası le numaralandırır ve adreslendirir. IP katmanına gönderir. Artık gönderme işlemi sadece internet protokolünün elindedir. Paketler yola çıktıktan sonra birbirlrinden ayrılır ve farklı yönleri takip eder. Bilgisayarımıza ulaştığında bizim bu paketleri bir bütün olarak ve tam sırasıyla görmemizi sağlayan gen TCP dir. Aynı zamanda TCP/IP nin en güvenilir protokolü olmasını sağlayanişlevi de yerine getirir. Eğer paketlerde bir sorun varsabu onay gelmez ve biz bu verileri biliriz. Eksikleri tekrardan göndermek suretiyle iletişimi kesin tamamlamış oluruz.

  Biz TCP protokolü ile Arduino dan bilgisayara resim dosyasının aktarımını yapmaya çalıştık. Server da TCP portunu dinleyip bu TCP portuna biri istek gönderdiğinde bunu işleyerek resim dosyalarını alabiliyoruz. TCP Listenr ile C# da bir uygulama yazdık. Arduino remin byte lara ayrılmış halini server ın bir portuna TCP olarak gönderecek. O da alacak bu byte ları resme çevirip görüntü işleme yapacak.
 
  Resmin aktarımını yapmak için bunu kullanmaya karar vermiştik. Portu dimleyerek gerçekleştrecektik ancak sonrasında değişiklikle http protokolü kullandık.
 
   Resim dosyasını Arduino kendi hafızasında tutamaz. Tutsa bile Arduino yavaştır. Bu yüzden aktarımı çok uzun sürer.

TCP Listener ın alt yapısını oluşturmuştuk:







Yorumlar

Popüler Yayınlar